Äänestä Finlandia-ehdokkaista omaa suosikkiasi

Äänestää voit yhtä teosta jokaisesta kategoriasta. Painamalla kirjan kantta valitset kirjan suosikiksesi. Kirjan tiedot saat auki klikkaamalla kirjan nimeä. Muista painaa sivun alaosassa olevaa painiketta, kun olet valinnut omat suosikkisi.

Äänestyksen jälkeen voit osallistua arvontaan jättämällä yhteystietosi. Osallistumalla äänestykseen voit voittaa 500 euron lahjakortin vapaavalintaiseen kirjakauppaan Suomessa. Äänestys päättyy sunnuntaina 26.11.2017 klo 23.59.

Olet äänestämässä näitä
Tietokirjallisuus
Äänestä
Vakoojat – Vilho Pentikäisen pako ja neuvostovakoilun romahdus 1933

Backman, Martti: Vakoojat – Vilho Pentikäisen pako ja neuvostovakoilun romahdus 1933 (Gummerus)

Vakoojat on taitavasti kirjoitettu ja juonenkäänteiltään monet dekkarit peittoava dokumenttiromaani.  Tarina tempaa mukaansa ja todistaa, että totuus on usein tarua ihmeellisempää. Vakoojat valottaa mielenkiintoisella tavalla sotia edeltänyttä aikaa ja kansainvälisen vakoiluverkoston toimintaa. 30-luvun Helsinki esittäytyy kirjassa aivan erityisellä tavalla.

Äänestä
Jättiläisen askeleet – Matka Kiinan talouteen

Eronen, Eeva: Jättiläisen askeleet – Matka Kiinan talouteen (Gaudeamus)

Kirja vie vaikuttavalle matkalle Kiinan omalaatuiseen talouteen, joka on yhdistelmä yksipuoluejärjestelmän ohjausta ja nälkäistä markkinataloutta. Toimittaja Eeva Erosen teos on kunnianhimoinen ja taidokkaasti jäsennelty, se yhdistää ihmisten tarinan ja makrotalouden asiantuntemuksen miellyttäväksi lukukokonaisuudeksi. Kiinan monimuotoisuus – monet päällekkäiset, ristiriitaisetkin totuudet, avautuvat luku toisensa jälkeen. Asiantuntemus ja analyysi on vahvaa, pienen Suomenkin osuus saa kirjassa osansa.

Äänestä
Pentti Linkola – Ihminen ja legenda

Kylänpää, Riitta: Pentti Linkola – Ihminen ja legenda (Siltala)

Riitta Kylänpään kirjoittama Pentti Linkolan elämäkerta ei säästele kohdettaan. Elämäkerran valo ja kieli ovat kirkasta ja tarkkaa. Maailmaa muuttava profeetta, Päijänteen kalastaja ja ihminen kaikkine heikkouksineen elävät yhtenä ja samana. Kirja ei paisuta legendaa, vaan purkaa sen hienosti ja ymmärtävästi. Samalla kuitenkin avautuu Linkolan ajattelun kehitys ja avaruus.

Äänestä
Reunalla – Tarinoita Suomen tyhjeneviltä sivukyliltä

Räinä, Jenni & Vesa Ranta: Reunalla – Tarinoita Suomen tyhjeneviltä sivukyliltä (Like)

Elävä ja lähelle ihmisiä pääsevä reportaasikirja kuolevaksi tuomitusta maaseudusta. Lukijalle syntyy vaikutelma, että Räinä ja Ranta eivät ole tyytyneet ensimmäiseen tielle tulevaan maataloon, vaan he esittävät värikkään kirjon syrjäisten kylien elämää. Kirja kertoo faktat satavuotiaan Suomen asutuksen jakautumisesta mutta ennen kaikkea se kuvaa elämää, jota eletään hiekkateiden varsilla, siellä, mistä pankit, kaupat, terveyskeskukset, naapurit ja koulut ovat lähteneet jo aikaa sitten. Kirja, jota ei olisi voinut kirjoittaa lähtemättä ulos kirjoittajan kammiosta.

Äänestä
Alex

Stubb, Alexander & Karo Hämäläinen: Alex (Otava)

Positiivisuutta, politiikkaa, urheilua, kansainvälisyyttä (sekä sopivassa suhteessa ärsyttävyyttä). Alex on sujuvasti etenevä ja hyvin kerrottu katsaus lähimenneisyyden kotimaan ja kansainvälisen politiikan tapahtumiin ja kulisseihin. Ennen kaikkea Alex on kuitenkin yhden, suomalaisen politiikan ilmiöksi nousseen ihmisen henkilökohtainen ja inhimillinen tarina huipulle etenemisestä, ja sieltä putoamisesta. Kirja palauttaa uskon poliittisiin elämäkertoihin.

Äänestä
Hyvän sään aikana – Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken

Työryhmä ja Hanna Nikkanen: Hyvän sään aikana – Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken (Into)

Hanna Nikkasen ja työryhmän kirjoittama Hyvän sään aikana on kunnianhimoinen journalistinen tietokirja, joka kertoo ilmastonmuutoksesta ja Suomesta. Kirja ravistelee suomalaista energia- ja ilmastopolitiikkaa. Tähtäimessä ei aina ole tasapuolisuus, vaan keskustelun herättäminen. Journalistinen ote tuo kirjaan tarinoita, ihmisiä, elämää ja tekoja ilmastonmuutoksen keskellä juuri tämän päivän Suomessa.

Lasten- ja nuortenkirjallisuus
Äänestä
Kahden maan Ebba

Ala-Harja, Riikka: Kahden maan Ebba (Otava)

Optimistinen, hauska ja koskettava lapsen puheenvuoro elämästä kahden kodin ja maan välissä. Kirjoittaja antaa lapselle äänen asioissa joista voi olla usein vaikea puhua vanhempien kanssa. Teos muistuttaa, että lapsi ei ole aikuisten projekti, vaan oma yksilö jolla on oma ääni ja tahto.

Äänestä
Pehmolelutyttö

Behm, Jukka: Pehmolelutyttö (WSOY)

Tärkeä mutta järkyttävä kuvaus tyttöjen kohtaamasta ahdistelusta ja häirinnästä. Kirja kuvaa osuvasti, millaisena aikuisten maailma näyttäytyy nuorten silmin. Teos muistuttaa, kuinka viattomasti nuori voi ajautua hyväksikäytön uhriksi ja miten vaikeaa vanhempien on ymmärtää teini-ikäisten mediamaailmaa. Kirjoittaja asettuu päähenkilön puolelle ja puolustaa tyttöjen oikeutta seksuaalisuuteen.

Äänestä
Zoo! Viraalit nerot / Zoo! Virala genier

Korkea-aho, Kaj & Ted Forsström. Kuvitus Otsamo, Pentti: Zoo! Viraalit nerot / Zoo! Virala genier (Otava / Förlaget)

Hormonien kyllästämä, hyvällä tavalla nyrjähtänyt kuvaus teini-ikäisten maailmasta. Tavoittaa osuvasti yläasteen kähinän ja draaman sekä nuorten pohjattoman halun kuulua porukkaan. Takuuvarmat naurut kaikenikäisille lukijoille. Taitavasti toteutettu viestintätyylien smörgåsbord joka näkyy sekä tekstissä että kuvituksessa.

En hormonsprängd galen historia om tonåringarnas värld, där högstadiet framstår som en djurpark. Viljan att höra till gruppen är enorm och alla medel för att nå publicitet är tillåtna. Boken får läsare i alla åldrar att skratta högt. Ett smörgåsbord som suveränt lånar de bästa bitarna ur ungdomarnas sätt att kommunicera både i text och bild.

Äänestä
Koiramäen Suomen historia

Kunnas, Mauri: Koiramäen Suomen historia (Otava)

Huolella ja innostavasti toteutettu muistutus, ettei Suomi alkanut 100 vuotta sitten. Tarjoaa luettavaa moneksi kerraksi kaikenikäisille. Ilon ja löytöretkeilyn kautta tapahtuvaa kansanvalistusta parhaimmillaan. Historiallinen tarkkuus on merkillepantavaa. Koirahahmot sitovat suomalaisten sukutarinat osaksi yhteistä historiaamme, joka ulottuu satojen vuosien päähän.

Äänestä
Avain hukassa / Nyckelknipan

Mander, Sanna: Avain hukassa / Nyckelknipan (S&S / Schildts & Söderströms)

Riemastuttava löytöretki kerrostaloon ja sen eriskummallisten asukkaiden elämään. Puheenvuoro moniarvoisuuden puolesta ilman normittamista tai valistavaa sävyä. Kuvan ja tekstin yhteispeli on rakennettu taiturillisesti sekä suomeksi että ruotsiksi. Aukeamat herkullisine visuaalisine yksityiskohtineen tuottavat kokonaiselämyksen, jossa kaikki palaset ovat kohdallaan, kirjan ulkomuotoa myöten.

En glad upptäcktsresa till ett höghus, där det bor en massa konstiga människor. Nyckelknipan talar för en bred värdegrund utan normativ eller upplysande ton. Samspelet mellan text och bild är mästerligt både på svenska och finska. Varje uppslag med läckert visuellt uttryck gör att läsandet blir en helhetsupplevelse, där alla detaljer är väl avvägda och det visuella stöder tematiken i boken också till sin yttre form.

Äänestä
Sinä olet superrakas

Reittu, Ninka: Sinä olet superrakas (Otava)

Kaunis, pieni muistutus rakkauden ja turvan sanoittamisen tärkeydestä. Se ken rakastaa, rakastaa myös tätä kirjaa. Tekee tärkeän eron ehdottoman rakkauden ja kaikkien tekojen hyväksymisen välillä. Humoristisella kuvituksella vältetään liiallinen siirappisuus. Kuvitus on sympaattista ja rouheaa, maalauksellista ja skissailevaa.

Kaunokirjallisuus
Äänestä
Jääkansi

Hauru, Hanna: Jääkansi (Like)

Hauru osaa kirjoittaa sanat niin täyteen merkityksiä, että häntä voi kirjoittajana kutsua timantinhiojaksi. Jääkansi on sodasta ja hulluudesta toipuvan perheen tarina, jossa elämän perusasioista kasvaa suurenmoinen ja koskettava romaani. Tätä kirjaa ei voi lukea ulkokohtaisesti, se puhuttelee lukijaansa kuin ystävää ja sen jokainen lause on kevyt lukea, mutta painava kantaa.

Äänestä
Niemi

Hurme, Juha: Niemi (Teos)

Myytti vastaa kysymykseen, mistä olemme tulleet ja minne olemme menossa. Myytti on siis selitys metafyysisiin olemassaoloa koskeviin kysymyksiin. Juha Hurmeen Niemi vastaa Suomea ja suomalaisia koskevaan myyttiin kaikella sillä tiedolla, jota kulttuurimme kantaa. Näin laajan kokonaisuuden voi kattaa vain suurenmoisella diletanttisella kaunokirjallisuudella, jossa Hurme haastaa pystypäin niin legendaarisen Egon Friedellin kuin Zachris Topeliuksenkin.

Äänestä
Autarktis

Liimatta, Tommi: Autarktis (Like)

Lämmin humanismi alkaa puhutella kirjan ensimmäisestä luvusta lähtien. Kirjan nimi tulee sanoista arktis ja autonomia. Kun maaseutu tyhjenee ja infrastruktuuri sammuu syrjäseuduilta, sinne jäävät ihmiset saavuttavat autonomian. He huolehtivat omasta elämästään, kulttuuriperinnöstään ja elämän mielekkyydestä omaehtoisesti. Autarktis on suurenmoinen riippumattomuuden ylistys.

Äänestä
O

Liukkonen, Miki: O (WSOY)

Proosaa voidaan kutsua lauseista koostuvaksi selvitykseksi asian tilasta. Miki Liukkosen O on tässä suhteessa selvitys pakkoneuroottisesta milleniaalisukupolven ajasta, jossa syiden etsiminen muodostuu metsäksi, jonka jokainen puu tutkitaan. O on maksimaalisuudessaan pysäyttävä teos. Sen kieli on täsmällisyydessään hykerryttävää ja kieliainekseltaan se näyttää ehtymättömältä. O kykenee synnyttämään lukijassa uteliaisuutta jokaisella sivullaan, ja havaintojen tarkkuudessa se on ennennäkemättömän terävä.

Äänestä
Valas nimeltä Goliat

Sandu, Cristina: Valas nimeltä Goliat (Otava)

Sandu onnistuu esikoisromaanissaan tekemään näkyväksi sen, miten kieli, kulttuuri ja synnyinmaa ovat aina ihmisen ja ihmisyyden rakennuspalikoita. Kansakuntien haavat ovat monesti yhtäläisiä, vaikka päättäisimme tältä silmämme ummistaa ja jakautua parempiin ja huonompiin, voittajiin ja häviäjiin, ihmisiin ja toisiin. Romaniankielinen kulttuuri elää Sandun romaanissa kiinteänä osana suomalaisuutta. Valas nimeltä Goliatissa on tunnistettava sen välimatkan vähäisyys, joka Helsingin kaduilla vastaan tulevien ihmisten kautta kytkee meidät siihen.

Äänestä
Jatkosota-extra

Yli-Juonikas, Jaakko: Jatkosota-extra (Siltala)

Suomalainen poliittinen kulttuuri on viime vuosina muuttunut merkittävästi ja historiallisesti. Yli-Juonikkaan poliittinen satiiri ei pelkästään kommentoi yhteiskuntaa, vaan se pureutuu siihen työkaluun, jolla massoihin vaikutetaan: kieleen. Digitaalinen kulttuuri vaikuttaa näkyvästi tapoihin käyttää kieltä, ja Yli-Juonikas sisällyttää romaaniinsa sen koko repertoaarin. Tämä romaani on upealla tavalla törkeä.