Alvar Renqvist -palkinto

Suomen Kirjasäätiö perusti vuonna 1998 Alvar Renqvist -palkinnon tunnustukseksi ansioituneelle kustannustoimittajalle. Palkinto rahoitetaan Suomen Kirjasäätiöön nimikkorahastona kuuluvasta Alvar Renqvistin rahastosta. Palkinnon suuruus on 3000 euroa.

Kustannustoimittajan osuus kirjan tekoprosessissa on keskeinen. Hän toimii kustantamon edustajana suhteessa kirjan tekijään ja tekijän edustajana kustantamon sisäisessä työssä. Hyvän kustannustoimittajan työ on usein näkymätöntä taustatyötä: sen puuttuminen näkyy aina lopputuloksessa.

Palkinto voidaan myöntää kustannustoimittajan tehtävässä työskennelleelle henkilölle, joka on ansiokkaasti toiminut suomalaisen kirjan ja kirjallisuuden hyväksi; joko kotimaisen tai käännetyn kaunokirjallisuuden, lasten- ja nuortenkirjojen, tietokirjojen, oppimateriaalien tai elektronisen kustannustoiminnan parissa. Palkittava voi työskennellä vakinaisessa työsuhteessa tai freelancerina. Ehdotuksia palkinnon saajaksi voi tehdä kuka tahansa.

Palkinnon jakamisesta päättää Suomen Kirjasäätiön hallitus kolmijäsenisen Alvar Renqvistin -rahaston palkintolautakunnan esityksestä.

Aiemmat Alvar Renqvist -palkinnon saajat:

    2016 Harri Haanpää (ks. tiedote alla)
    2015 Jaana Koistinen
    2014 Rauno Endén
    2013 Katriina Kauppila
    2012 Sari Lindstén
    2011 Markku Aalto
    2010 Anna-Kristiina Kervinen
    2009 Kristiina Sarasti
    2008 Arja Kanerva
    2007 Anja Salokannel
    2006 Margareta Teir
    2005 Alice Martin
    2004 Ani Kuusjärvi
    2003 Risto Rantala
    2002 Sauli Järvinen
    2001 Taina Shingler
    2000 Vappu Orlov
    1999 Pauli Kojo
    1998 Päivi Vallisaari

Tiedote vuoden 2016 voittajasta:

Vuoden 2016 Alvar Renqvist –palkinto myönnetään kustannuspäällikkö Harri Haanpäälle.

Palkintolautakunnan perustelut:

Harri Haanpään ura on pitkä ja vaikuttava. Hän on syntynyt vuonna 1951 Porissa ja opiskellut Helsingin yliopistossa yleistä kirjallisuustiedettä ja taidehistoriaa. Kustannusalalle hän kuuleman mukaan ”suistui” kirjoittavan toimittajan töistä.

Haanpää työskenteli WSOY:ssä vuodesta 1990 vuoteen 2011. Vuoden 2012 alusta Harri Haanpää on toiminut Like Kustannuksen kotimaisen kaunokirjallisuuden kustannuspäällikkönä.

Rosa Liksom, Sofi Oksanen, Jari Tervo, Asko Sahlberg, Riikka Ala-Harja, Antti Tuomainen – Haanpää tunnetaan näiden ja lukuisten muiden keskeisten suomalaiskirjailijoiden kustannustoimittajana ja luottohenkilönä. Hänen työpanoksensa merkitys suomalaisen nykykirjallisuuden kannalta on keskeinen. Haanpään kyky toimia hyvin erilaisten kirjallisten tekstien luovana, herkkävaistoisena, tinkimättömänä ja arkailemattomana toimittajana on ilmiömäinen. Hänellä on vahva näkemys tekstistä ja kirjailijan omasta äänestä, jonka hän haluaa saattaa kuuluviin. Haanpää osaa terävöittää ja jäntevöittää tekstiä määrätietoisin ottein: tekstiä on tarvittaessa ”veistettävä vaikka kirveellä”.

Haanpäällä on pettämätön kielen, tyylin, rakenteiden ja rytmin taju. Kirjallisuuden lisäksi hänellä on musiikki verissään. Hänen lukeneisuutensa, sivistyneisyytensä ja tietämyksensä ulottuvuudet hämmästyttävät. Hän kaihtaa sovinnaisuuksia, osaa kuulemma ”halutessaan olla paskamainen” ja satakuntalaisittain jörö, mutta on työssään aina ja kaikkialla väsymättömästi kirjailijan ja kirjan puolella.

Kirjallista vainuaan käyttäen hän paneutuu myös uusien lahjakkuuksien etsimiseen käsikirjoituspinoista.

Suomen kustannusmaailmassa on harvoja ihmisiä, jotka olisivat Haanpäätä enemmän toimineet suomalaisen kirjallisuuden hyväksi.

SUOMEN KIRJASÄÄTIÖ

Lisätietoja: palkintolautakunnan puheenjohtaja, kustannusjohtaja Minna Castrén, puh. 050 528 6718 bWlubmEuY2FzdHJlbkBvdGF2YS5maQ==