Finlandia-voittajat 2016

Finlandia-voittajat julistettiin 24.11.2016 Kansallisteatterissa.

Tilaisuudessa pidettyjä puheita.

 

Tietokirjallisuus

   © Katharina Hesse       

Mari Manninen: Yhden lapsen kansa – Kiinan salavauvat, pikkukeisarit ja hylätyt tyttäret (Atena)

 

Ehdokkaaksi asettaneen raadi perustelu: Tämä on tietokirja, joka on sekä näkemyksellinen että koskettava. Se tempaisi mukaan heti. Ja kouraisi syvältä. Tekijä on mennyt ennakkoluulottomasti lähelle niitä, joista kirjoittaa. Teos näyttää, miten syvästi henkilökohtainen on myös yleispätevää ja historiallinen on yhä ajankohtaista. Yhteiskunta maksaa virheistään, ja inhimillinen kärsimys jatkuu.

 

Lasten- ja nuortenkirjallisuus

   © Laura Malmivaara 

Juuli Niemi: Et kävele yksin (WSOY)

 

Ehdokkaaksi asettaneen raadi perustelu: Juuli Niemen kunnianhimoinen romaani saa aikuisenkin muistamaan, miltä tuntui olla nuori. Miten pakahduttavaa on ensirakkaus. Miten hankalaa on löytää yhteys toiseen, ymmärtää ja tulla ymmärretyksi. Miten vaikea on joskus tajuta omia tekojaan. Niemen runollinen kieli vie sisälle nuorten mielenliikkeisiin, keskelle aikuistumisen rytinää. Samaan aikaan läsnä ovat koulun pihan ikiaikaiset lainalaisuudet ahtaine rooleineen, lapsuusperhe, josta on kivuliaasti kasvettava irti, sekä sisimmästä kumpuava ikioma elämä, omat haaveet.

 

Kaunokirjallisuus

   © Marek Sabogal              

Jukka Viikilä: Akvarelleja Engelin kaupungilla (Gummerus)

 

Ehdokkaaksi asettaneen raadi perustelu: Tämä kirja on pieni helmi. Jukka Viikilä kirjoittaa esikoisromaanissaan Helsingistä sen arkkitehdin Carl Johan Engelin kautta. Tämä tuulinen kaupunki määrittää samalla rakentajansa mielen maiseman. Kun jotain työnnetään syrjään, se työnnetään Helsinkiin. Viikilä maalaa suuria kuvia pienillä piirroilla, niukoista merkinnöistä rakentuu kaupunki ja Engelin elämänkaari.

Elämäntyön inhimillinen hinta on kova, mutta maksamisen arvoinen.

 

 

Lukija-Finlandia

Äänestys on päättynyt. Kiitos kaikille äänestäneille!

Arvonnassa 500 euron lahjakortin vapaavalintaiseen kirjakauppaan voitti Minna Majamäki Klaukkalasta.

 

Lukijoiden äänestämät suosikit vuoden 2016 Finlandia-ehdokkaista ovat:

Ohtonen, Kimmo: Karhu – voimaeläin (Docendo)

 

Vuorela, Seita: Lumi (WSOY)

 

Kinnunen, Tommi: Lopotti (WSOY)

 


Finlandia-palkinnot

Suomen Kirjasäätiö jakaa Finlandia-palkinnon vuosittain kolmessa kategoriassa. Jaossa on Kaunokirjallisuuden, Tietokirjallisuuden sekä Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnot.

Jokaiseen kategoriaan Kirjasäätiö asettaa vuosittain kolmijäsenisen valintalautakunnan, jonka tehtävänä on nimetä vähintään kolme ja enintään kuusi ehdokasta palkinnonsaajaksi. Säätiö nimeää myös henkilön, joka valitsee ehdokkaista lopullisen palkinnonsaajan. Jokaisessa kolmessa kategoriassa palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Kilpailuun voivat osallistua teokset, jotka on julkaistu edellisen kilpailun ehdokasasettelu määräräpäivän ja kuluvan vuoden määräpäivän välisenä aikana.

              Finlandia Kaunokirjallisuus

                           Finlandia Tietokirjallisuus

                                       Finlandia Lasten- ja nuortenkirjallisuus