Äänestä Finlandia-ehdokkaista omaa suosikkiasi

Äänestä Tietokirjallisuuden, Lasten- ja nuortenkirjallisuuden ja Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaista omia suosikkejasi. Voit antaa äänesi joko yhdessä tai useammassa kategoriassa. Kirjan kantta klikkaamalla valitset äänestettävän kirjan. Kirjan nimestä painamalla aukeaa esittelyteksti, joka on valintalautakunnan perusteluteksti.

Valittuasi äänestettävät kirjat, paina Äänestä-nappia. Tässä kohtaa voit myös jättää perustelut valinnallesi, mikäli niin haluat. Vie äänestys loppuun painamalla Vahvista-painiketta. Äänestämisen jälkeen voit osallistua halutessasi arvontaan, jossa voi voittaa
500 € lahjakortin vapaavalintaiseen kirjakauppaan.

Äänestys on käynnissä sunnuntaihin 25.11. klo 23.59 asti. Lukijoiden Finlandia-suosikit julkistetaan maanantaina 26.11.2018.

Olet äänestämässä näitä
Tietokirjallisuus
Äänestä
Kapina tehtailla – Kuusankoski 1918

Aalto, Seppo: Kapina tehtailla – Kuusankoski 1918 (Siltala)

Teos vie lukijan Suomen sisällissodan rintamille ja kuvaa konkreettisesti ja koskettavasti, millaista sotiminen molemmilla puolilla oli. Vaikka kirjan keskiössä on näennäisesti vain yksi paikkakunta, Kuusankoski, tuo kirjailija taidokkaasti esille koko vuoden 1918 tapahtumat taustoineen ja seurauksineen. Kirja on poikkeuksellisen hieno teos kilpaillussa aihepiirissä ja genressä.

Äänestä
Loputtomat loiset

Aivelo, Tuomas: Loputtomat loiset (Like)

Yllättävästä ja jopa odottamattomasta aiheesta kirjoitetun teoksen jokaiselta sivulta tihkuu kirjoittajan innostus ja rakkaus aiheeseensa. Teos on tehty huolellisesti alusta loppuun, ja se avaa erityisellä tavalla loisten ja luonnon moninaisuutta ja merkitystä. Maailmaa ja sen kuhisevaa elämää katsoo tämän kirjan jälkeen aivan toisin silmin.

Äänestä
Monarkian muruset – Kaiken maailman kuninkaallisia

Haatanen, Kaisa & Sanna-Mari Hovi: Monarkian muruset – Kaiken maailman kuninkaallisia (Johnny Kniga)

Teos lähestyy aihettaan eli kaiken maailman kuninkaallisia kattavasti, mutta pitää samalla lukijan mielenkiintoa yllä uskaltautumalla näkemään kaikessa myös lempeää ironiaa. Tuoreen, lukijaystävällisen ja viimeistellyn monarkian perusteoksen jälkeen ymmärtää, miksi meillä on kuninkaallisia ja miksi he meitä yhä kiinnostavat.

Äänestä
Hugo Simberg - Pirut ja enkelit

Ruuska, Helena: Hugo Simberg - Pirut ja enkelit (WSOY)

Tämä elämäkerta tuo kohteensa persoonan upeasti esiin. Hugo Simbergin teokset kulkevat tekstissä saumattomasti mukana ja avautuvat kirjan kautta uudella tavalla. Kirjoittajan perehtyneisyyden näkee joka sivulta: jokainen tiedonhippunen on saatettu taitavasti yhteen. Teos on myös herkkävireinen ajankuva 1800- ja 1900-luvun vaihteesta.

Äänestä
Paranoidi optimisti – Näin johdin Nokiaa murroksessa

Siilasmaa, Risto & Catherine Fredman: Paranoidi optimisti – Näin johdin Nokiaa murroksessa (Tammi)

Kirja etenee yllättävänä kuin jännityskertomus. Se avaa ainutlaatuisen, mutta myös kaivatun näkökulman Nokiaan, yhteen Suomen merkittävimmistä yrityksistä, ja siellä niin menestyksen kuin romahduksen vuosina vallinneeseen johtamiskulttuuriin. Teos on rohkea ja henkilökohtainen kurkistus suuryritysten ylimpään portaaseen, mutta se toimii silti myös arkisena johtamisoppaana.

Äänestä
Ultra Bra – Sokeana hetkenä

Similä, Ville & Mervi Vuorela: Ultra Bra – Sokeana hetkenä (WSOY)

Täyteläisesti kirjoitettu teos antaa kokonaiskuvan paitsi yhdestä sukupolvensa merkittävimmästä yhtyeestä myös taiteen tekemisestä ja vuosituhannen vaihteen nuorisokulttuurista. Teksti kulkee hyvien kysymysten kautta sortumatta missään kohtaa lajille tyypilliseen ongelmaan, fanittamiseen. Kirjoittajat ovat vanginneet Ultra Bran tarinan hienovireisesti ja saaneet sen soimaan.

Lasten- ja nuortenkirjallisuus
Äänestä
Tuhatkuolevan kirous

Enoranta, Siiri: Tuhatkuolevan kirous (WSOY)

Upeasti ja kauniilla, huolellisesti valituilla sanoilla kirjoitettu teos maalaa lukijan eteen uskottavan maailman. Omalakisen ja vahvaäänisen romaanin henkilökuvaus, juoni ja inhimillisyys tuovat esiin lapsuuden lopun, hyvän ja pahan, ilon ja surun. Eheä ja varma lukuelämys.

Äänestä
Skuggorna / Varjostajat

Hurme, Maija & Anssi: Skuggorna / Varjostajat (Schildts & Söderströms / S & S)

Den mångsidiga bilderboken berör sorg och förlust på ett lyckat och konkret sätt. Historien, illustrationen och layouten utgör en harmonisk helhet. Färgerna och handlingen styr läsaren mot ljus: man kan befria sorgen. Känslor som beskrivs i verket når både barn och vuxna.

---

Monitasoinen kuvakirja käsittelee onnistuneesti ja konkreettisesti surua ja menetystä. Tarina, kuvitus ja taitto muodostavat saumattoman kokonaisuuden. Värimaailma ja juoni kuljettavat lukijan kohti valoa: Surusta voi päästää irti. Teoksen tunnemaailma tavoittaa sekä lapsen että aikuisen.

Äänestä
Kolmas sisar - Royaumen aikakirjat 1

Hai, Magdalena: Kolmas sisar - Royaumen aikakirjat 1 (Otava)

Viisas ja viihdyttävä romaani imee lukijan maagisiin maailmoihinsa, eikä päästä irti. Kerroksellinen, yllättävä ja monitasoinen tarina kiertyy hiljalleen auki ja paljastaa salaisuutensa. Teoksen kieli ja maailmat, juonellinen rytmi ja henkilökuvaus muodostavat herkullisen ja ehyen kokonaisuuden.

Äänestä
Järistyksiä

Mattila, Riina: Järistyksiä (WSOY)

Kaunis rakkaustarina itsensä löytämisestä tarjoaa samaistumispintaa ja rohkeutta kohdata oma tapansa olla. Teos käsittelee ensirakkautta koskettavasti ja ulottaa teeman kysymyksiin seksuaalisesta ja sukupuolisesta identiteetistä: Kaikilla on oikeus rakkauteen. Hyvällä kielellä kirjoitettu tarina pitää otteessaan alusta loppuun.

Äänestä
Ägget / Muna

Vuori, Sanna Sofia. Kuvitus: Linda Bondestam: Ägget / Muna (Förlaget / Teos)

Historien, språket och illustrationen formar en finslipad helhet vars tema och stil gläder. Spännande karaktärer, detaljer och överraskningar finns på varje nivå och får både barn och vuxen att småle och fnittra. Den färggranna boken lämpar sig för läsning ensam eller tillsammans."

---

Tarina, kieli ja kuvitus muodostavat hiotun, temaattisesti ja tyylillisesti riemastuttavan kokonaisuuden. Kutkuttavat hahmot, yksityiskohdat ja yllätyksellisyys ulottuvat joka tasolle ja saavat niin lapsi- kuin aikuislukijankin hykertelemään. Värikäs kirja sopii luettavaksi yksin ja yhdessä.

Äänestä
Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) – Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan

Anttonen, Taru & Milla Karppinen (toim.): Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) – Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan (Into)

Teos tekee näkyväksi tyttöjen ja naisten kyvykkyyden, tahdon ja rohkeuden monilla eri aloilla ja eri aikakausina. Vaikka kirjoittajia ja kuvittajia on paljon, kokonaisuus on yhtenäinen niin kielen, tyylin kuin kuvituksen ja taiton kannalta. Tiedon ja sadun yhteenpunominen on onnistunutta ja pienempikin lukija kykenee ymmärtämään ja hahmottamaan tarinat.

Kaunokirjallisuus
Äänestä
Taivaanpallo

Jalonen, Olli: Taivaanpallo (Otava)

Taivaanpallo kuljettaa lukijan Saint Helenan saarelta Lontooseen Angus-pojan matkassa 1600-luvun lopussa. Se valottaa emämaa Englannin väkivaltaa synnyttäviä toimia saariyhteisössä. Anguksen kohtaamat vaarat antavat Taivaanpallolle seikkailuromaanin silauksen, mutta tärkein seikkailu on Anguksen maailmankuvan muutos.

Romaani kuvaa kiehtovasti, miten Angus kasvaa itsenäiseksi ja kriittiseksi ajattelijaksi: hän oppii havainnoimaan, luokittelemaan havaintojaan ja tekemään oikeita päätelmiä niiden perusteella. Anguksen eloisan notkeasta kerronnasta välittyy näkemisen, ajattelemisen ja oppimisen riemu.

Äänestä
Kosken kahta puolta

Järvelä, Jari: Kosken kahta puolta (Tammi)

Jari Järvelän kaltainen seitsenvuotias lapsi tekeytyy ”näkymättömäksi pojaksi” kahden mummonsa ja aikuisten seurassa kuunnellakseen heidän puheitaan sisällissodasta. Mummojen perheet ovat olleet eri puolilla rintamalinjaa. Hetekan putkesta löydetyt käärölle rullatut runot herättävät pojan mielikuvituksen. Leikeissään hän ottaa sodassa ammutun Vilhon mielikuvituskaverikseen. Eläytyessään mummojensa ja Vilhon kohtaloihin poika antaa pitkään vaietulle menneisyydelle vihdoin tunnepohjaisen ja sanallisen ilmaisun. Vuoden 1918 tapahtumien sanallistaminen lapsen kokemuksien kautta jarruttaa sisällissodan synnyttämän taakan siirtämistä sukupolvelta toiselle.

Äänestä
Rose on poissa

Kettu, Katja: Rose on poissa (WSOY)

Kirjeromaanissa aikuinen Lempi kirjoittaa nuoruuden rakastetulleen kirjeitä, joissa hän pohtii, miksi hänen ojibwa-kansaan kuuluva äitinsä Rose hylkäsi suomalaisen miehensä Ettun ja fintiaanityttärensä ja mitä Roselle sitten tapahtui. Lempi löytää äidin hänelle osoittamia kirjeitä. Rosen katoamisen ja kirjeiden kautta Lempi pohtii Yhdysvaltain alkuperäiskansan ja suomalaissiirtolaisten suhdetta valtakulttuuriin, mikä paljastaa monenkertaista kulttuurista tukahduttamista ja väkivaltaa. Rose ei alistu ja myytti tarjoaa hänelle vastarinnan keinot. Myytti punoutuu Rosen ja Ettun väkevään rakkaustarinaan. Kokonaisuutta kannattaa Ketun rikkaasti soiva lumoava kieli.

Äänestä
Synninkantajat

Rauhala, Pauliina: Synninkantajat (Gummerus)

Taisto-papan usko on sääntö- ja lakiuskoa, kun taas pojanpoika Aaronille usko elää musiikissa, kirjoituksessa Tärkeitten Asioitten Vihkoon ja leikeissä mummon kanssa. Uskonnollisen yhteisön huolenpito kääntyy henkiseksi ja hengelliseksi väkivallaksi. Syntienkantajiksi joutuvat lopulta kaikki, raskain paino sälytetään heikoimpien hartioille. Joukko omaäänisiä kertojia käsittelee sääntöuskon ankaria seuraamuksia. Kertojien luontohavainnot ovat aistivoimaisia ja merkityksistä raskaita. Uskon kysymyksiä syventää romaanin synnystä kertova kirjailijahahmo pohtimalla uskon ja taiteen ominaisuuksia ja mahdollisuuksia.

Äänestä
Hunan

Mäkelä, J. Pekka: Hunan (Like)

Osin lähetystyöntekijä Helvi Södermanin päiväkirjoihin perustuva romaani avaa mukaansatempaavan ja koskettavan näkymän Kiinan-Japanin sotaan. Joukko henkilöitä eri kansallisuuksista yrittää pysyä hengissä sodan ja eri uskontojen ja kulttuurien ristitulessa. Jotkut turvautuvat esi-isien henkien johdatukseen, toiset Jumalaan, verilöylyn järkyttämä tyttö luovuttaa ruumiinsa kuolleiden sielujen käyttöön. Romaanista kasvaa monikerroksinen ja -ääninen kulttuurien ja uskontojen vuoropuhelu, jossa henkilöt ruotivat toimintansa perusteita ja oikeutusta.

Äänestä
Där musiken började / Missä musiikki alkoi

Sund, Lars: Där musiken började / Missä musiikki alkoi Suomentanut: Laura Jänisniemi (Förlaget / Teos)

Författarjaget går en skrivarkurs på Arbis för att teckna ett porträtt av kompositören Alf Holm som han beundrar. Då och då får han hjälp av kompositören och plåtsmeden Odin Siktröms ande.

Romanen tar sin början på 1960-talet och sträcker sig fram till 1980-talet. Till tonerna av popmusik tecknas en levande tidsbild av en liten ort. I romanen beskrivs tre väninnors livsöden, i glädjen och sorg. Alf Holms mor försöker avstyra sonens musikintresse, vilket väcker frågor om konstnärskapets tvång och villkor. Situationen ställs på sin spets när Alf Holm till sin mors förtvivlan väljer musiken som yrke.

---

Kirjailijahahmo opiskelee kirjoittamista työväenopistossa kertoakseen ihailemastaan säveltäjä Alf Holmista. Hän saa ajoittaista vetoapua säveltäjä-peltiseppä Odin Sisktrömin haamulta. Tapahtumat soljuvat 1960-luvulta 1980-luvulle popmusiikin tahdissa. Esiin piirtyy elämää sykkivä ajankuva pienestä paikkakunnasta. Romaani läpivalaisee kolmen ystävättären kohtaloita iloineen ja suruineen. Pohdittavaksi nousee taiteellisen lahjakkuuden merkitys, kun tulevan säveltäjän äiti yrittää tukahduttaa poikansa musiikkiharrastuksen.