Alvar Renqvist -palkinto

Suomen Kirjasäätiö perusti vuonna 1998 Alvar Renqvist -palkinnon tunnustukseksi ansioituneelle kustannustoimittajalle. Palkinto rahoitetaan Suomen Kirjasäätiöön nimikkorahastona kuuluvasta Alvar Renqvistin rahastosta. Palkinnon suuruus on 3000 euroa.

Kustannustoimittajan osuus kirjan tekoprosessissa on keskeinen. Hän toimii kustantamon edustajana suhteessa kirjan tekijään ja tekijän edustajana kustantamon sisäisessä työssä. Hyvän kustannustoimittajan työ on usein näkymätöntä taustatyötä: sen puuttuminen näkyy aina lopputuloksessa.

Palkinto voidaan myöntää kustannustoimittajan tehtävässä työskennelleelle henkilölle, joka on ansiokkaasti toiminut suomalaisen kirjan ja kirjallisuuden hyväksi; joko kotimaisen tai käännetyn kaunokirjallisuuden, lasten- ja nuortenkirjojen, tietokirjojen, oppimateriaalien tai elektronisen kustannustoiminnan parissa. Palkittava voi työskennellä vakinaisessa työsuhteessa tai freelancerina. Ehdotuksia palkinnon saajaksi voi tehdä kuka tahansa.

Palkinnon jakamisesta päättää Suomen Kirjasäätiön hallitus kolmijäsenisen Alvar Renqvistin -rahaston palkintolautakunnan esityksestä.

Alvar Renqvist -palkinnon saajat:

    2017 Saara Pääkkönen & Mari Rakkolainen   
    2016 Harri Haanpää
    2015 Jaana Koistinen
    2014 Rauno Endén
    2013 Katriina Kauppila
    2012 Sari Lindstén
    2011 Markku Aalto
    2010 Anna-Kristiina Kervinen
    2009 Kristiina Sarasti
    2008 Arja Kanerva
    2007 Anja Salokannel
    2006 Margareta Teir
    2005 Alice Martin
    2004 Ani Kuusjärvi
    2003 Risto Rantala
    2002 Sauli Järvinen
    2001 Taina Shingler
    2000 Vappu Orlov
    1999 Pauli Kojo
    1998 Päivi Vallisaari

ALVAR RENQVIST –PALKINTO 2017

Suomen Kirjasäätiö perusti vuonna 1998 Alvar Renqvist -palkinnon tunnustukseksi ansioituneelle kustannustoimittajalle, joka on toiminut suomalaisen kirjan ja kirjallisuuden hyväksi; joko kotimaisen tai käännetyn kaunokirjallisuuden, lasten- ja nuortenkirjojen, tietokirjojen, oppimateriaalien tai elektronisen kustannustoiminnan parissa.

Palkinto rahoitetaan Suomen Kirjasäätiöön nimikkorahastona kuuluvasta Alvar Renqvistin rahastosta. Palkinto jaetaan nyt 20. kerran.

Suomen itsenäisyyden juhlavuonna jaetaan poikkeuksellisesti kaksi palkintoa. Molempien suuruus on 3000 euroa.

Vuoden 2017 Alvar Renqvist –palkinto myönnetään kustannustoimittaja Saara Pääkköselle ja tuottaja Mari Rakkolaiselle.

Palkintolautakunnan perustelut:

FM Saara Pääkkönen on ulkomaisen kaunokirjallisuuden kustannustoimittaja, jolla on laaja ja syvä kielitaito ja luova ja utelias ote suomen kieleen. Hän on suomentajiensa arvostama yhteistyökumppani, sivutoiminen suomentaja itsekin, ja on toimittanut suomennettua kaunokirjallisuutta lastenkirjoista klassikoihin WSOY:ssa vuodesta 2002. Viime vuosina hän on kunnostautunut nykyranskalaisen proosan, mm. Patrick Modianon ja Michel Houellebecqin toimittajana. Pääkkönen on antanut merkittävän panoksen WSOY:n Shakespeare-käännösprojektiin vuosina 2004–2013, jona aikana hän toimitti sarjan 38 näytelmästä kahdeksan. Samoina vuosina hän teki lisäksi vielä valtavamman työn Shakespearen aikalaisen, Michel de Montaignen Esseiden suomennoksen kustannustoimittajana; Professori Renja Salminen sai tästä suomennostyöstä J. A. Hollon palkinnon.

Taitavinkin suomentaja tarvitsee tuekseen hyvää kustannustoimittajaa. Erityisesti tämä korostuu klassikoita julkaistaessa: niiden toimittaminen on paitsi vaativaa, myös vastuullista ja kauaskantoista.

FL Mari Rakkolainen on toiminut 2000-luvun alusta alkaen kustannustoimittajana, tuotepäällikkönä ja tuottajana Otavan oppimateriaalien humanististen aineiden toimituksessa. Oppimateriaalien kustannustoimittajalta vaaditaan erinomaisia ryhmätyötaitoja ja kykyä eläytyä opiskelijan ja opettajan maailmaan. Nämä vaatimukset Mari Rakkolainen täyttää kirkkaasti. Humanistisen sivistyksensä ja opettajankokemuksensa ansiosta hänellä on perusteltu näkemys oppimateriaalien sisällöistä ja pedagogiikasta. Ihmisläheisellä ja keskustelevalla otteellaan hän on luotsannut monia historian, yhteiskuntaopin, uskonnon ja filosofian oppimateriaaliryhmiä. Rakkolaisen kädenjälki näkyy muun muassa suositussa Forum-sarjassa, jonka ideoimiseen, toimittamiseen ja markkinointiin hän on osallistunut alusta asti. Rakkolainen on ollut aktiivisesti mukana kehittämässä Otavan digitaalisia tuotteita, muun muassa digikirjoja ja lukioiden digitaalista koejärjestelmää.

Projektinvetäjänä Rakkolainen on argumentoiva ja rehellinen. Hän tukee oppikirjan tekijöitä kirjoitusprosessin eri vaiheissa, kuuntelee ja keskustelee, uskaltaa tarttua epäkohtiin. Hänen työhuoneeseensa on kuulemma kiikutettu nyrkkeilyhanskat ja -säkki kiitokseksi hyvästä kamppailusta. Kamppailutaidoistaan, vastuullisesta ja rakentavasta asenteestaan Rakkolainen tunnetaan myös työssään toimitusosaston hallituksessa ja erilaisissa luottamustehtävissä.

Alvar Renqvist -palkintolautakunta: Minna Castrén, Anna Baijars & Anna-Riikka Carlson.

SUOMEN KIRJASÄÄTIÖ

Lisätietoja: palkintolautakunnan puheenjohtaja, kustannusjohtaja Minna Castrén, puh. 050 528 6718  bWlubmEuY2FzdHJlbkBvdGF2YS5maQ==

 

Tiedote vuoden 2016 voittajasta