Winners of Finlandia Prizes

Finlandia Prize in Fiction 2021

Kansikuva. Vaalealla taustalla erivärisillä kynillä tehtyjä töherryksiä.

Taivaallinen vastaanotto

Jukka Viikilä

Otava

Taivaallinen vastaanotto pohtii kirjailijan ja lukijan rooleja: kirjoittamista ja lukemista. Teos lukee itseään, ennakoi vastaanottoaan ja näyttää, miten aina luemme omien kokemustemme kautta. Lukuisten puhujien näkökulmista rakentuva teos on polyfoninen ja fragmentaarinen. Lauseet ovat aforistisia ja ilmavia – joka sivulta tekee mieli alleviivata jotakin. Teos koettelee romaanin muotoa, mutta pitää lukijan otteessaan loppuun saakka.

Previous winners and candidates in Finnish

Finlandia Prize in Non-Fiction 2021

Kansikuva. Vaalealla taustalla värikkäitä muotoja.

Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa

Osmo Tapio Räihälä

Atena

Elitismiä hälventävä tietokirja nykymusiikista on ansiokas sukellus (nyky)taiteeseen yleisemminkin. Siinä kuuluu kirjoittajan persoonallinen ääni, joka lurittelee usein vaikeina koetuista taidekäsitteistä esiin helposti lähestyttävän kokonaisuuden.

Previous winners and candidates in Finnish

Finlandia Prize in Children's and Youth Literature 2021

Kansikuva. Sinisävyinen merimaisema, taustalla häämöttää kaupunki.

Mistä valo pääsee sisään

Anne-Maija Aalto

Otava

Romaani kuvaa taitavasti ihmisyyttä, oli kyseessä sitten yksilön halusta hallita, alistaa ja olla välittämättä, tai paosta keinotodellisuuteen. Perusta nuoren päähenkilön vähittäiselle muutokselle rakentuu pala palalta, koettujen tapahtumien mutta myös vanhempien ratkaisujen ymmärtämisen kautta. Niin kauan kuin muistot elävät ja vaikuttavat, voi löytyä suunta kohti uutta.

Previous winners and candidates in Finnish