Winners of Finlandia Prizes

Finlandia Prize in Fiction 2022

Kansikuva. Tummansininen tausta, jossa valkoisella sana Hävitys. Kirjaimista lähtee valkoisia nesteroiskeita.

Hävitys – tapauskertomus

Iida Rauma

Siltala

Hävitys on romaani kouluväkivallasta, syrjinnästä ja epäoikeudenmukaisuudesta. Koulukiusaamisen seurauksia armottomasti jäljittävä teos on yhteiskunnallisesti merkittävä puheenvuoro kaikenlaisen syrjinnän dynamiikasta, jonka äärimmäisenä päätepisteenä Rauma kuvaa päähenkilönsä psyyken hajoamista. Hävitys on lukukokemuksena raju: intensiivinen kerronta ei armahda lukijaa hetkeksikään.

Previous winners and candidates in Finnish

Finlandia Prize in Non-Fiction 2022

Kansikuva. Värikäs kirjapino valkoisella taustalla.

Vaivan arvoista. Esseitä poikkeuskirjallisuudesta

Ville-Juhani Sutinen

Avain

Rakastettava esseekokoelma lukemisen hienoudesta ja pakottoman ajattelun merkitykselli­syydestä. Kirjoittaja kulkee kanssalukijana matkalla poikkeuskirjallisuuteen, teosten syvällisiin ja väliin yllättäviinkin tulkintoihin, viihdyttäviin anekdootteihin samoin kuin kriittisiin huomioihin. Huomiot tuntuvat lukijasta etuoikeudelta.

Previous winners and candidates in Finnish

Finlandia Prize in Children's and Youth Literature 2022

Suomen- ja ruotsinkieliset kansikuvat. Eläimiä kuhisevassa meressä kelluu anatomisen sydämen muotoinen saareke.

Giraffens hjärta är ovanligt stort / Kirahvin sydän on tavattoman suuri

Sofia Chanfreau, kuvitus Amanda Chanfreau

Schildts & Söderströms / S&S

Denna roman med magisk realism för till platser och stämningar som vibrerar av något ovanligt och fint. Läsaren rycks med för att betrakta världen med berättarens och de centrala personernas ögon, och det uppstår fascinerande kopplingar mellan fantasi och verklighet. Berättandet präglas av ett vackert språk, överraskande vändningar och humor. Lika rikliga och särpräglade är bokens illustrationer som tar läsaren till miljöer därifrån man inte vill bort.

Maagista realismia sisältävä romaani vie paikkoihin ja tunnelmiin, joissa väreilee jotain harvinaista ja hienoa. Lukija tempautuu katsomaan maailmaa kertojan ja keskushenkilöiden silmin, ja fantasian ja toden välille syntyy kiehtovia yhteyksiä. Kerrontaa siivittävät kaunis kieli, yllätykselliset siirtymät ja huumori. Yhtä runsas ja omaleimainen on kirjan kuvitus, joka lennättää lukijan miljöisiin, joista ei halua irrota.

Suomentaja Outi Menna

Previous winners and candidates in Finnish