Winners of Finlandia Prizes

Finlandia Prize in Fiction 2023

Kansikuva. Vaaleasävyinen vanha kaupunkimaisema ja punainen naisfiguuri.

36 uurnaa – Väärässä olemisen historia

Sirpa Kähkönen

Siltala

Sirpa Kähkösen vahva, avarakatseinen kertojanääni rakentaa siltaa sukupolvien välisen kuilun yli. Väkevässä teoksessa menneisyyden taakat ja haavat nivoutuvat historian käännekohtiin. 36 uurnaa on yhden yön tai vaihtoehtoisesti kokonaisen vuosisadan kattava romaani, jota esineiden kehys pitää taidokkaasti koossa. Rankassakin maailmassa on kauneutta ja lempeyttä, kun katsoo teoksen myötätuntoisten lasien läpi.

Previous winners and candidates in Finnish

Finlandia Prize in Non-Fiction 2023

Kansikuva. Metsämaisema, oranssi taivas ja vanha mustavalkoinen valokuva sotilaasta.

Minne katosi Antti Järvi?

Antti Järvi

Gummerus

Kirjailija lähtee etsimään sukulaista, joka katosi ensin rajan taakse ja sitten myös suvun muistoista. Tiedon etsintä johdattaa pohdintoihin Suomen historiapolitiikasta, rajaseudusta ja yksittäisten valintojen kohtalokkaista ja pitkälle ulottuvista seurauksista. Muisto suvun esi-isästä haalistuu, mutta häpeä pysyy ja kantaa yli sukupolvien. Se mikä meille opetettiin yksinkertaisena totuutena Karjalasta, avautuu uudesta ja yllättävästä näkökulmasta tässä kerronnaltaan kirkkaassa teoksessa.

Previous winners and candidates in Finnish

Finlandia Prize in Children's and Youth Literature 2023

Kansikuva. Synkänvärinen piirroshahmo, jolla päänä eläimen kallo.

Sarvijumala

Magdalena Hai

Otava

Romaani kuvaa elämänvaihetta, jossa yksi elämä päättyy ja uuden pitäisi alkaa, mutta mikään ei ole ennallaan. Kirjassa nuorten maailma luodaan taidokkaasti ja teoksen dynaaminen rakenne sekä yllätyksellisyys säilyvät loppuun asti. Pieneen sivumäärään on vangitsevalla tyylillä luotu useita juonenkäänteitä, tasoja ja tunteita. Teos sisältää kauhua, syyllisyyttä ja vetoavaa symboliikkaa dramaattista kansikuvaa myöten. Se on aito nuortenromaani.

Previous winners and candidates in Finnish