Lukurauhan päivä

Suomen Kirjasäätiö kutsuu vuosittain suomalaisia rauhoittumaan kirjan pariin helmikuun toisena sunnuntaina. Vuonna 2023 Lukurauhan päivää vietetään sunnuntaina 12.2.

Lukurauhan päivän tarkoitus on rauhoittaa koko päivä kirjojen lukemiselle. Kirjaan syventyminen on ihana ajatus, mutta usein se jää haaveeksi. Aika karkaa käsistä muutaman minuutin pätkissä tai hurahtaa sosiaalisen median syövereihin. Lukurauhan päivänä luetaan tai kuunnellaan kirjaa, yksin tai yhdessä, kaikessa rauhassa. Luetaan ääneen lapselle tai vanhukselle, tai vetäydytään omaan nojatuoliin.

Lukurauhan päivän tapahtumat löydät Kirjasäätiön Facebook-sivuilta. Sivuilta löytyy, vuoden 2022 tapahtumaa varten tehty, aivotutkija, tietokirjailija Minna Huotilaisen haastattelu lukemisesta ja keskittymiskyvystä.

Viime vuonna Yleisradion toimitusjohtaja, vuoden 2019 kaunokirjallisuuden Finlandia-valitsija Merja Ylä-Anttila julisti Kirjasäätiön kutsumana lukurauhan kaikille. Video julistuksesta katsottavissa alla ja Lukurauhan julistuksen voi ladata myös tekstimuodossa.

Merja Ylä-Anttila julistaa lukurauhan

Lukurauhan laki

  • 1 § Lukurauha koskee kaikenlaisia kirjoja ja kaikkia lukupaikkoja.
  • 2 § Yhdessä lukeminen on sallittu.
  • 3 § Yksin lukeminen on sallittu.
  • 4 § Toisille lukeminen on sallittu.
  • 5 § Toisen lukurauhan häiritseminen on kielletty.
  • 6 § Oman lukurauhan häiritseminen toissijaisilla toiminnoilla on ankarasti kielletty.
Logo, jossa lukulamppu sekä teksti Lukurauha, Läsro.

Levittäkäämme lukurauhaa!

Liity Lukurauhan päivän tapahtumaan Kirjasäätiön Facebook-sivulla. Jaa lukuvinkkejä sosiaalisessa mediassa. Voit käyttää lukurauha-logoa (ladattavissa materiaalit-sivulta) sekä aihetunnisteita #lukurauha ja #läsro.