Lukurauhan päivä

Suomen Kirjasäätiö kutsuu vuosittain suomalaisia rauhoittumaan kirjan pariin helmikuun toisena sunnuntaina. Vuonna 2023 Lukurauhan päivää vietetään sunnuntaina 12.2.

Lukurauhan päivän tarkoitus on rauhoittaa koko päivä kirjojen lukemiselle. Kirjaan syventyminen on ihana ajatus, mutta usein se jää haaveeksi. Aika karkaa käsistä muutaman minuutin pätkissä tai hurahtaa sosiaalisen median syövereihin. Lukurauhan päivänä luetaan tai kuunnellaan kirjaa, yksin tai yhdessä, kaikessa rauhassa. Luetaan ääneen lapselle tai vanhukselle, tai vetäydytään omaan nojatuoliin.

Mika Aaltola julistaa lukurauhan

Tänä vuonna Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola julistaa kaikille lukurauhan sunnuntaiksi Suomen Kirjasäätiön somekanavissa julkistettavan videon muodossa. Katso video Facebookista, Instagramista tai Twitteristä.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa lukurauhan julisti Merja Ylä-Anttila. Tarkoituksena on muodostaa lukurauhan julistamisesta perinne, jonka avulla vuosittain vaihtuva julkisuuden henkilö kutsuu ihmisiä rauhoittumaan lukemisen ääreen helmikuun toisena sunnuntaina.

Kirjasäätiön somekanavissa myös viime vuoden Finlandia-valitsijat sekä -palkintolautakuntien jäsenet vinkkaavat luettavaa Lukurauhan päiväksi.

Omia lukusuosituksiaan voi etukäteen jakaa sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #lukurauha ja #läsro ja haastaa ystäviään mukaan Lukurauhan päivään. Nappaa kuva itsestäsi mielilukupaikassasi ja klikkaa itsesi mukaan Lukurauhan päivän Facebook-tapahtumaan.

Lukurauhan laki

  • 1 § Lukurauha koskee kaikenlaisia kirjoja ja kaikkia lukupaikkoja.
  • 2 § Yhdessä lukeminen on sallittu.
  • 3 § Yksin lukeminen on sallittu.
  • 4 § Toisille lukeminen on sallittu.
  • 5 § Toisen lukurauhan häiritseminen on kielletty.
  • 6 § Oman lukurauhan häiritseminen toissijaisilla toiminnoilla on ankarasti kielletty.

Lukurauhan päivän tapahtumat löydät Kirjasäätiön Facebook-sivuilta.


Logo, jossa lukulamppu sekä teksti Lukurauha, Läsro.

Levittäkäämme lukurauhaa!

Liity Lukurauhan päivän tapahtumaan Kirjasäätiön Facebook-sivulla. Jaa lukuvinkkejä sosiaalisessa mediassa. Voit käyttää lukurauha-logoa (ladattavissa materiaalit-sivulta) sekä aihetunnisteita #lukurauha ja #läsro.

Logo materiaalit-sivulta