Kaunokirjallisuuden Finlandia

Kaunokirjallisuuden Finlandia-valitsija 2024

Alma Pöysti

Näyttelijä

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat valitsee lautakunta, jonka puheenjohtajana toimii emeritus ohjelmapäällikkö Kari J. Kettula ja jäseninä toimittaja Annika Hällsten, eläkkeellä oleva myymäläpäällikkö Anne Ikonen, suomen kielen ja kirjallisuuden lehtori Monja Kataja, laulaja, lauluntekijä Lydia Lehtola sekä käsikirjoittaja, teatterintekijä Akse Petterson.

Osallistu Finlandiaan

Kaunokirjallisuuden Finlandia on avoin kaikille suomalaisille romaaneille.

Mikä on kaunokirjallisuuden Finlandia?

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaasta suomalaisesta romaanista. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Palkinto perustettiin vuonna 1984, ja vuonna 2024 se jaetaan 41. kerran. Aluksi siitä kilpailivat kaunokirjallisuuden ohella myös tietokirjat. Vuonna 1989 tietokirjoille perustettiin oma Finlandia-palkintonsa.  

Vuoden 2023 kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja

Kansikuva. Vaaleasävyinen vanha kaupunkimaisema ja punainen naisfiguuri.

36 uurnaa – Väärässä olemisen historia

Sirpa Kähkönen

Siltala

Sirpa Kähkösen vahva, avarakatseinen kertojanääni rakentaa siltaa sukupolvien välisen kuilun yli. Väkevässä teoksessa menneisyyden taakat ja haavat nivoutuvat historian käännekohtiin. 36 uurnaa on yhden yön tai vaihtoehtoisesti kokonaisen vuosisadan kattava romaani, jota esineiden kehys pitää taidokkaasti koossa. Rankassakin maailmassa on kauneutta ja lempeyttä, kun katsoo teoksen myötätuntoisten lasien läpi.

Aiemmat voittajat

Finlandia-palkintojen säännöt

Puheita ja muuta materiaalia

Viestintä- ja markkinointimateriaalit