Kaunokirjallisuuden Finlandia

Mikä on kaunokirjallisuuden Finlandia?

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaasta suomalaisesta romaanista. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Palkinto perustettiin vuonna 1984, ja vuonna 2023 se jaetaan 40. kerran. Aluksi siitä kilpailivat kaunokirjallisuuden ohella myös tietokirjat. Vuonna 1989 tietokirjoille perustettiin oma Finlandia-palkintonsa.  

Lautakunta ja valitsija

Jorma Uotinen

Kaunokirjallisuuden Finlandia-valitsija 2023

Jorma Uotinen

Professori, taiteilija

”Kun minua pyydettiin päättämään kaunokirjallisuuden palkinnosta, menin tolaltani. Olin niin yllättynyt. Totta kai innostuin, mutta samalla kauhistuin: mikä tehtävä, mikä vastuu!

Odotan innolla uutta, syvää lukukokemusta: on suuri kunnia saada jakaa seuraava kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto.

Olen seurannut Finlandia-palkintoja koko palkinnon 40-vuotisen historian ajan. 1990-luvulla Hannu Mäkelän Mestari ja Pentti Holapan Ystävän muotokuva jättivät vahvan jäljen. Vaikutuksen ovat tehneet myös Pirkko Saision Punainen erokirja, Sofi Oksasen Puhdistus, Rosa Liksomin Hytti nro 6 ja viimeisenä Pajtim Statovcin Bolla.

Nämä kirjat ovat ottaneet valtaansa ja vieneet maailmoihin, jotka ovat erilaisia kuin omani. Teokset ovat muodoltaan omaperäisiä sekä kielellisesti ja rytmisesti kiehtovia. Ne ovat innostaneet ajatuskulkuihin lukukokemuksen jälkeen, jääneet muistiin kehooni ja muuttaneet näkökulmiani. Minulle kirja ei ole peili, vaan ovi johonkin uuteen ja tuntemattomaan.”

Lautakunta

Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat valitsee lautakunta, jonka puheenjohtajana toimi lukupiiriaktivisti, bloggaaja Kirsi Ranin ja jäseninä elokuvatuottaja Ilkka Matila sekä kirjakauppias, galleristi Eira Sillanpää.

Kirsi Ranin

Kaunokirjallisuuden Finlandia-lautakunnan puheenjohtaja 2023

Kirsi Ranin

Lukupiiriaktivisti, bloggaaja

”Jos olisin tämän 12 vuoden aikana käyttänyt kaiken lukupiireihin ja kirjablogiin panostamani ajan esimerkiksi johonkin urheilulajiin, olisin varmasti jo jossakin veteraanien mestaruussarjassa. Lukeminen on minulle silti edelleen harrastus, ei työ.

Kirjablogit laajentavat ja monipuolistavat puhetta kirjallisuudesta. Koen, että jäsenyyteni Finlandia-raadissa on samalla laajempi tunnustus blogeille ja muulle kirjallisuudesta ammentavalle somelle.

Ensimmäinen Finlandia-voittaja, jonka luin, oli Irja Ranen Naurava neitsyt -romaani. Sain kirjan vuonna 1996 appiukoltani joululahjaksi, mutta tunsin aluksi, että se ei ollut yhtään minun kirjani. Olin tullut sukuun edellisenä vuonna, enkä halunnut vaikuttaa sivistymättömältä, joten sinnikkäästi jatkoin lukemista. Kävi niin kuin usein käy, kirja vei mukanaan ja jätti vahvan muistijäljen keskiajan maailmasta.

Parhaat kirjat herättävät tunteita ja keskustelua. Odotan, että maailmani avartuu myös Finlandia-raadissa. Saan raadista elämääni uuden lukupiirin.”

Ilkka Matila

Kaunokirjallisuuden Finlandia-lautakunnan jäsen 2023

Ilkka Matila

Elokuvatuottaja

”Olen kasvanut kirjojen maailmassa, koska äitini hoiti kirjakauppaa Kajaanissa. Koulun jälkeen menin kaupalle tutkimaan, mitä jännää sieltä löytyy. Kauppa pursusi kirjapinoja.

Finlandia-palkituista kirjoista minulle läheisin on Antti Tuurin Lakeuden kutsu, josta tuotin vuonna 2000 valmistuneen elokuvan. Romaani resonoi ajan henkeä ja ihmisten mielenmaisemaa. Elokuvasovituksesta tuli myös kaupallinen menestys.

Elokuvatuottajana luen paljon sillä silmällä, miten kirja taipuisi elokuvaksi tai tv-sarjaksi. Tuntuu vapauttavalta päästä Finlandia-raadissa nauttimaan kaunokirjallisuudesta ilman tätä painetta.

Elämme epävarmoja aikoja, ja moni asia on muutoksessa. Vaikka kaunokirjallisuus ei ole reportaasi todellisuudesta, se auttaa meitä ymmärtämään tätä aikaa. Jokainen kirja on kuin tie – nopea moottoritie, mutkainen hiekkatie tai suora maantie. Vauhdin päättää aina teos itse.”

Eira Sillanpää

Kaunokirjallisuuden Finlandia-lautakunnan jäsen 2023

Eira Sillanpää

Kirjakauppias ja galleristi

”Työskentelin aiemmin kirjakauppaketjun markkinoinnissa. Silloin piti tietää kaikista kirjoista vähän ja myymisestä paljon. Tässä raadissa pääsen onneksi keskittymään ja syventymään itse kirjoihin. Voin miettiä, mitä kirja kertoo tästä ajasta ja miten se teoksena toimii. Se on ihanaa.

Vahvat naiskertojat ja feministinen ote ovat aina tehneet minuun vaikutuksen. 2000-luvun alussa opiskelin kirjallisuutta ja olin töissä antikvariaatissa. Sain joululahjaksi Finlandia-palkinnon voittaneen Helena Sinervon teoksen Runoilijan talossa, ja siitä tuli minulle todella tärkeä kirja. Omanlaisensa taiteilijaelämäkerta kosketti. Etsin antikvariaatista Eeva-Liisa Mannerin koko tuotannon ja sillä on elämässäni yhä erityinen paikka.

Vaikka olen kirjakauppias, en ole huolissani kirjan kuolemasta. Massakulutuskulttuurin aika on ohi, ja kirjasta tulee yhä harvinaisempi esine. Ihmisten tottumukset muuttuvat. Kirjan ei tarvitse pysyä samanlaisena halki aikojen. En ymmärrä, miksi esimerkiksi äänikirjoista pitäisi olla huolissaan, tai miksi teinien pitäisi innostua samoista kirjoista, joita me aikoinaan luimme.

Suomalaisilla on koulumainen suhde kirjallisuuteen. Asiakkaat kysyvät minulta usein, että mitkä klassikot pitäisi lukea. Toivoisin, että pääsisimme eroon suorittamisesta. Puurtaminen vie lukemisesta tärkeimmän eli ilon.”

Osallistu Finlandiaan

Kaunokirjallisuuden Finlandia on avoin kaikille suomalaisille romaaneille.

Vuoden 2022 Kaunokirjallisuuden Finlandia-voittaja

Kansikuva. Tummansininen tausta, jossa valkoisella sana Hävitys. Kirjaimista lähtee valkoisia nesteroiskeita.

Hävitys – tapauskertomus

Iida Rauma

Siltala

Hävitys on romaani kouluväkivallasta, syrjinnästä ja epäoikeudenmukaisuudesta. Koulukiusaamisen seurauksia armottomasti jäljittävä teos on yhteiskunnallisesti merkittävä puheenvuoro kaikenlaisen syrjinnän dynamiikasta, jonka äärimmäisenä päätepisteenä Rauma kuvaa päähenkilönsä psyyken hajoamista. Hävitys on lukukokemuksena raju: intensiivinen kerronta ei armahda lukijaa hetkeksikään.

Aiemmat voittajat

Finlandia-palkintojen säännöt

Puheita ja muuta materiaalia

Viestintä- ja markkinointimateriaalit