Eino Leinon palkinto

Eino Leinon palkinto Niillas Holmbergille

Eino Leinon palkinnon saaja 2023 on saamelainen muusikko, runoilija, kirjailija, näyttelijä ja televisiojuontaja Niillas Holmberg.

Palkinto sisältää kunniakirjan, Lauri Leppäsen suunnitteleman pronssisen mitalin sekä Suomen Kirjasäätiön maksaman rahapalkinnon 5.200 euroa.

Eino Leinon palkinto jaettiin 67. kerran. Palkinto jaettiin Eino Leinon päivänä 6.7.2023 Espan lavalla. Palkintolautakuntaan kuuluivat Sakari Kirjavainen, Tuomas Seppä, Miia Toivio ja Anneli Niinimäki.

Lautakunta perustelee valintaansa seuraavasti:
Vuoden 2023 Eino Leinon palkinto myönnetään Niillas Holmbergille hänen ansioistaan monikielisenä runoilijana, osuvana poliittisena taiteilijana sekä mielen, kielen ja luonnon yhteenkuuluvuuden kertojana.

Niillas Holmberg pitää elossa ja kehittää äidinkieltään. Hän puhuu luonnon tilasta ja globalisaatiosta tarkasti havaiten, kehittää omaa kieltään ajattelun välineenä kuvaten samalla asioita, joille ei löydy sanaa muilla kielillä. Monikielisyys on hänelle etu, joka rikastaa molempia hänen käyttämiään kieliä.

Teoksissaan Holmberg avaa lukijalle Saamenmaan ja kielivähemmistön identiteetin. Hänen runoissaan kieli ja luonto nivoutuvat yhteen, ihmisen paikka luonnon osana korostuu. Holmberg onnistuu poliittisena taiteilijana, sillä hänen taiteensa ei ole riippuvainen hänen aktivismistaan, vaan toimii aktivismin palveluksessa. Hän on kantaa ottava taiteilija, artivisti, joka toimii paikallisuuden puolesta juuriaan kunnioittaen ja juuri siksi saavuttaa lukijan.

Tietoa palkinnosta

Eino Leinon palkinto myönnetään kirjailijalle erittäin arvokkaasta teoksesta tai arvokkaana pidettävästä julkaisutoiminnasta. Palkinnon alaan kuuluu kotimainen kirjallisuus ja kirjallisuuden tutkimus, kuitenkin ensi sijassa runous.

Palkinnon jakaa Eino Leinon Seura. Eino Leinon Seura on vuonna 1947 perustettu kulttuuri- ja keskusteluseura, joka Eino Leinon hengessä edistää kulttuurimme laaja-alaisuutta, suvaitsevaisuutta ja omaperäisyyttä. Eino Leinon palkintoa on jaettu vuodesta 1956 alkaen ja sen saajan päättää Eino Leinon Seuran vuosittain kokouksessaan valitsema itsenäinen lautakunta. Suomen Kirjasäätiö on vuodesta 1995 lähtien lahjoittanut palkintosumman 5200 euroa.

Aiemmat voittajat Wikipediassa

Eino Leinon seura Facebookissa