Eino Leinon palkinto

Vuoden 2022 Eino Leinon palkinnon sai kielitaituri Kaiho Nieminen.

Eino Leinon palkinto annetaan erittäin arvokkaasta teoksesta tai arvokkaana pidettävästä toiminnasta kirjallisuuden ja kulttuurin alalla. Palkinto sisältää kunniakirjan, Lauri Leppäsen suunnitteleman pronssisen mitalin sekä Suomen Kirjasäätiön maksaman rahapalkinnon 5200 euroa.

Eino Leinon palkintoa on jaettu vuodesta 1956 alkaen ja sen saajan päättää Eino Leinon Seuran vuosittain kokouksessaan valitsema itsenäinen lautakunta. Palkinto jaetaan nyt 67. kerran. Palkintolautakuntaan kuuluivat Juhani Lindholm, Harri Hertell, Ville Hänninen ja Johanna Venho. Lautakunta perustelee valintaansa seuraavasti:

Kaiho Nieminen on kielitaituri, jonka proosassa asuu elämän karhea tosiolevaisuus. Hänen lukuisat kuvia kumartelemattomat romaaninsa kertovat ihmisistä, jotka ovat jääneet oven saranapuolelle ja saaneet osakseen enemmän ylenkatsetta kuin hymistelyä. Nieminen ei julista mutta katsoo maailmaa pienen ihmisen näkökulmasta, kirjoitti hän historiasta tai valtatien varren näivettyvästä EU-Suomesta.

Eino Leinon palkinto annetaan Kaiho Niemiselle pitkästä, tinkimättömästä urasta vahvana ihmiskuvaajana, tarinankertojana ja verevän suomen kielen verrattomana akrobaattina.

Kaiho Nieminen ja kolme hänen teostaan: Trokari, Sokkeli sekä Ihmissuden kronikka.
Vuoden 2022 Eino Leino palkinnon saaja Kaiho Nieminen. Kuva Hanna Weselius.

Tietoa palkinnosta

Eino Leinon palkinto myönnetään kirjailijalle erittäin arvokkaasta teoksesta tai arvokkaana pidettävästä julkaisutoiminnasta. Palkinnon alaan kuuluu kotimainen kirjallisuus ja kirjallisuuden tutkimus, kuitenkin ensi sijassa runous.

Palkinnon jakaa Eino Leinon Seura. Eino Leinon palkintoa on jaettu vuodesta 1956 alkaen ja sen saajan päättää Eino Leinon Seuran vuosittain kokouksessaan valitsema itsenäinen lautakunta. Suomen Kirjasäätiö on vuodesta 1995 lähtien lahjoittanut palkintosumman 5200 euroa.

Aiemmat voittajat Wikipediassa

Eino Leinon seura Facebookissa