Eino Leinon palkinto

Vuoden 2021 Eino Leinon palkinnon saaja on runoilija Miia Toivio. Palkinto myönnetään monisävyisestä, taidokkaasta runoudesta ja työstä kotimaisen lyriikan hyväksi.

Palkinto sisältää kunniakirjan, Lauri Leppäsen suunnitteleman pronssisen mitalin sekä Suomen Kirjasäätiön maksaman rahapalkinnon 5.200 euroa.

Palkintolautakuntaan kuuluivat Juhani Lindholm, Harri Hertell, Ville Hänninen ja Johanna Venho. Lautakunta perustelee valintaansa seuraavasti:

Eino Leinon palkinto myönnetään runoilija Miia Toiviolle monisävyisestä, taidokkaasta runoudesta ja työstä kotimaisen lyriikan hyväksi. Toivio on toiminut mm. Tuli & Savu -lehden päätoimittajana ja kirjoittamisen opettajana sekä ollut perustamassa Osuuskunta Poesiaa ja runousyhdistys Nihil Interitiä. Hänet tunnetaan myös ennakkoluulottomana äänirunoilijana, jolla on kyky innostua ja kannustaa kollegoitaan.

Hänen runoutensa on samaan aikaan merkityksistä tiheää ja helposti lähelleen päästävää. Runot katsovat maailmaa ja kirjaavat yhteisen surun, mutta myös silmien pilkkeen.

Uusin kokoelma Sukupuutot (teos, 2019) on miltei pelottavan ajankohtainen: länsimaisen ihmisen osa yltäkylläisyydessä ei tuo tarkoitusta elämään, lajimme on ajamassa itsensä lisäksi muitakin sukupuuttoon. Pelastavaksi tekijäksi nousee lapsenomainen ilahdus olemisen ihmeen äärellä; ”Tällä tavalla ihminen nähtävästi saa alkunsa / hämmästymällä.”

Vuoden 2021 Eino Leino palkinnon saaja Miia Toivio. Kuva: Milka Alanen.
Vuoden 2021 Eino Leino palkinnon saaja Miia Toivio. Kuva: Milka Alanen.

Tietoa palkinnosta

Eino Leinon palkinto myönnetään kirjailijalle erittäin arvokkaasta teoksesta tai arvokkaana pidettävästä julkaisutoiminnasta. Palkinnon alaan kuuluu kotimainen kirjallisuus ja kirjallisuuden tutkimus, kuitenkin ensi sijassa runous.

Palkinnon jakaa Eino Leinon Seura. Eino Leinon palkintoa on jaettu vuodesta 1956 alkaen ja sen saajan päättää Eino Leinon Seuran vuosittain kokouksessaan valitsema itsenäinen lautakunta. Suomen Kirjasäätiö on vuodesta 1995 lähtien lahjoittanut palkintosumman 5200 euroa.

Aiemmat voittajat Wikipediassa

Eino Leinon seura Facebookissa