Mikael Agricola -palkinto

Vuoden 2022 Mikael Agricola -palkinto Sari Karhulahdelle

Mikael Agricola -palkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena merkittävän kaunokirjallisen teoksen erinomaisesta suomennoksesta. Vuoden 2022 palkinto myönnetään Sari Karhulahdelle Richard Powersin teoksen Ikipuut (Gummerus) suomennoksesta. Alkuteos on englanninkielinen.

Mikael Agricola -palkintolautakunnan perustelut:

Richard Powersin Ikipuut on kertomus ihmisen ja luonnon vuorovaikutuksesta. Romaanin keskiössä ovat sekä pohjoisamerikkalaiset metsät että joukko henkilöitä, joiden elämään puut tavalla tai toisella liittyvät. Toimintansa ekologisia seurauksia usein kovin rajallisesti ymmärtävien ihmisten suhde lähes ajattomalta tuntuvaan luontoon on monimutkainen, mitä Powers korostaa käyttämällä sen kuvaamiseen laajaa tieteellistä sanastoa.

Vaikka teos tulvii pikkutarkkaa faktatietoa muun muassa maanviljelystä, konetekniikasta, biologiasta, tietokonepeleistä, neuroverkoista ja klassisesta aasialaisesta taiteesta, sisältää se myös lukuisia koskettavia kuvauksia niin ihmisten kuin puiden kohtaloista. Powers kuvaa puita ihmisen kanssa tasavertaisina olentoina, ikään kuin keskeisinä henkilöinä niitä kuitenkaan inhimillistämättä. Sari Karhulahti on hienovaraisessa käännöksessään ansiokkaasti sekä säilyttänyt alkutekstin monimutkaisuuden ja moniselitteisyyden että tulkinnut tarkasti teoksen erikoiset sanavalinnat. Suomennoksessa välittyvät uskottavasti niin Powersin eleetön huumori kuin romaanin tieteellinen tarkkuus.

Suomentaja Sari Karhulahti ja Ikipuut
Sari Karhulahti. Kuva: Maarit Laitinen, SKTL.

Mikael Agricola -palkintolautakunta:

  • suomentaja Kristiina Drews, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry:n nimeämä edustaja,
  • kirjailija ja kriitikko Marissa Mehr, Suomen arvostelijain liitto ry:n nimeämä edustaja,
  • kääntäjä ja kriitikko Markku Nivalainen, Suomen arvostelijain liitto ry:n nimeämä edustaja,
  • professori Liisa Tiittula, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry:n nimeämä edustaja.

Ehdokkaina vuoden 2022 Mikael Agricola -palkinnon saajaksi olivat:

  • Heikki Karjalainen Vladimir Nabokovin teoksen Väärin päin (Moebius) suomennoksesta,
  • Sari Karhulahti Richard Powersin teoksen Ikipuut (Gummerus) suomennoksesta,
  • Outi Menna Karin Smirnoffin teoksen Lähdin veljen luo (Tammi) suomennoksesta.

Liitteestä löytyvät ehdokkaiden valintaperustelut.

Tietoa palkinnosta

Mikael Agricola -palkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena merkittävän kaunokirjallisen teoksen erinomaisesta suomennoksesta.

Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto jakaa 10 000 euron arvoisen Mikael Agricola -palkinnon yhteistyössä Suomen Kirjasäätiön kanssa. Kiertopalkintona kulkee Ben Renvallin veistos Talonpoika.

Palkinto on perustettu Mikael Agricolan muistovuonna 1957 ja se luovutetaan saajalle Mikael Agricolan päivänä 9. huhtikuuta.

Lisää tietoa palkinnosta ja aiemmat voittajat Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton sivuilla.