Mikael Agricola -palkinto

Vuoden 2024 Mikael Agricola -palkinto Aleksi Milonoffille

Mikael Agricola -palkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena merkittävän kaunokirjallisen teoksen erinomaisesta suomennoksesta. Vuoden 2024 palkinto myönnettiin Aleksi Milonoffille 5.4. John Irvingin teoksen Viimeinen tuolihissi (Tammi) suomennoksesta. Alkuteos on englanninkielinen.

Mikael Agricola -palkintolautakunnan perustelut:

Kanadalaisen John Irvingin järkälemäinen romaani Viimeinen tuolihissi vie lukijan keskelle värikylläistä ja moneen suuntaan rönsyilevää maailmaa. Kertojaminä Adamin laaja sukukronikka sisältää kukkuramitoin Irvingille tuttuja aineksia – urheilua, kulttuuria ja politiikkaa. Hetero-Adamin lähipiirissä ovat edustettuina moninaiset seksuaalisen suuntautumisen muodot. Romaanin aikajana ulottuu viime vuosisadan puolivälistä nykypäivään, ja tarinan mittaan tutuiksi tulevat hiihto- ja laskettelukeskukset, lumikenkäily, painisalit, teatteri, mimiikka, stand-up, elokuvat ja filmitähdet, kirjallisuutta tietenkään unohtamatta. Ohimennen kirjailija ottaa Adamin suulla kantaa myös ajankohtaisiin ilmiöihin, mm. Yhdysvaltain sisäpolitiikkaan.

Suomentaja Aleksi Milonoffin ansiosta järkäleen lukeminen sujuu keveästi. Erikoistermit ovat kohdallaan askelkyykyistä slalomin saloihin, mutta tärkeintä on tekstin luonteva ja vaivattomasti etenevä kerronta. Milonoff on taitava tulkitsemaan pienin elein kirjailijan omalaatuista huumoria, joka ilmenee usein kielen tasolla. Tapahtumissa esiintyy ihmistunteiden koko kirjo: on poskettomia, hirtehishumoristisia käänteitä, mutta myös aidosti traagisia ja koskettavia kohtaloita. Kaiken tämän Aleksi Milonoff tarjoilee suomalaiselle lukijalle nautinnollisena tulkintana, niin pienessä kuin suuressakin.

Ehdokkaina Mikael Agricola -palkinnon 2024 saajaksi olivat:

  • Katja Meriluoto Elo Viidingin runovalikoiman Tuhannelle äänelle (Parkko kustannus) suomennoksesta 
  • Aleksi Milonoff John Irvingin teoksen Viimeinen tuolihissi (Tammi) suomennoksesta
  • Lotta Toivanen Édouard Louis’n teoksen Muutos: metodi (Tammi) suomennoksesta.

Mikael Agricola -palkintolautakunnassa vuonna 2024 istuivat:

  • suomentaja Kristiina Drews, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry:n nimeämä edustaja
  • kirjailija ja kriitikko Marissa Mehr, Suomen arvostelijain liitto ry:n nimeämä edustaja
  • väitöskirjatutkija ja kriittikko Sofia Blanco Sequeiros, Suomen arvostelijain liitto ry:n nimeämä edustaja
  • professori Liisa Tiittula, Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto ry:n nimeämä edustaja

Tietoa palkinnosta

Mikael Agricola -palkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena merkittävän kaunokirjallisen teoksen erinomaisesta suomennoksesta.

Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto jakaa 10 000 euron arvoisen Mikael Agricola -palkinnon yhteistyössä Suomen Kirjasäätiön kanssa. Kiertopalkintona kulkee Ben Renvallin veistos Talonpoika.

Palkinto on perustettu Mikael Agricolan muistovuonna 1957 ja se luovutetaan saajalle Mikael Agricolan päivän 9. huhtikuuta tienoilla.

Lisää tietoa palkinnosta ja aiemmat voittajat Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton sivuilla.