Pikku-Finlandia

Vuoden 2023 Pikku-Finlandia-palkinto Otso Miikkulaiselle

Äidinkielen opettajain liiton Pikku-Finlandia-kirjallisuusesseekilpailun 2023 voitti Kallion lukion opiskelija Otso Miikkulainen. Miikkulaisen essee Merestä nousee mies käsittelee Stanislaw Lemin Solariksen (1961) ja Édouard Louisin Ei enää Eddyn (2014) avulla tarvetta murtautua irti perinteisestä miehen roolista.

Pikku-Finlandia-voittaja palkittiin Finlandia-palkintojen jakotilaisuuden yhteydessä 29.11.2023.

Kilpailuun lähetettiin tänä vuonna 26 kirjallisuusesseetä, joista loppukilpailuun esiraati valitsi viisi tekstiä. Palkintoraatiin kuuluivat Irene Bonsdorff (raadin puheenjohtaja, Äidinkielen opettajain liitto), Minna Harmanen (opetusneuvos, Opetushallitus), Karo Hämäläinen (kirjailija ja Parnasso-lehden vastaava tuottaja), Anna Hollsten (yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto) ja Virpi Hämeen-Anttila (Suomen Kirjailijaliiton varapuheenjohtaja).

Essee on paitsi vahvan tunnustuksellinen myös kantaa ottava. Se osoittaa, miten patriarkaalinen ihmisyhteisö voi muodostua jäsenilleen vankilaksi, jota hallitaan väkivallan pelolla. Nuoren ihmisen asema ympäristön asettamien odotusten paineessa ei ole helppo, jos tarjottu miehen rooli tuntuu vieraalta. Miikkulainen kysyy: ”Mikä synkistää mieheyden niin, että sen raskas varjo ulottuu karusta todellisuudesta kirjallisuuteen?”

Pikku-Finlandia-kilpailu järjestettiin tänä vuonna 39. kerran. Kilpailu toteutetaan Suomen Kirjasäätiön tuella.

Tietoa palkinnosta

Pikku-Finlandia on toisen asteen opiskelijoille suunnattu kirjallisuusesseekilpailu.

Kilpailun järjestää vuosittain Suomen Kirjasäätiön tuella Äidinkielen opettajain liitto. Kilpailu on järjestetty vuodesta 1984.

Kilpailu on tarkoitettu kaikille toisen asteen opiskelijoille. Kilpailuun lähetetään kirjallisuusesseitä, jotka käsittelevät joko suomalaista tai maailmankirjallisuutta.

Kilpailun voittaja saa 800 euron rahapalkinnon sekä kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon ehdokaskirjat. Voittaja julkistetaan syksyllä Helsingin Kirjamessujen yhteydessä.

Lisätietoa kilpailusta ja aiemmat voittajat Äidinkielen opettajien liiton sivuilla.