Lukurauhan päivä

Suomen Kirjasäätiö kutsuu vuosittain suomalaisia rauhoittumaan kirjan pariin helmikuussa. Vuonna 2024 Lukurauhan päivää vietettiin sunnuntaina 18.2. Tämä oli jo kymmenes Lukurauhan päivä!

Lukurauhan päivän tarkoitus on rauhoittaa koko päivä kirjojen lukemiselle. Kirjaan syventyminen on ihana ajatus, mutta usein se jää haaveeksi. Aika karkaa käsistä muutaman minuutin pätkissä tai hurahtaa sosiaalisen median syövereihin. Lukurauhan päivänä luetaan tai kuunnellaan kirjaa, yksin tai yhdessä, kaikessa rauhassa. Luetaan ääneen lapselle tai vanhukselle tai vetäydytään omaan nojatuoliin.

Suomen Kirjasäätiö haluaa muistuttaa Lukurauhan päivän kampanjallaan, että kirjallisuus ja sen lukeminen avaavat portteja ja maailmoja jokaiselle, mutta muovaavat myös koko Suomen tulevaisuutta. Ilman lukevaa kansaa Suomen menestymisen ja kriiseistä selviämisen mahdollisuudet ovat heikot.

Lukurauhan julistus

Lukurauhan päiväksi julistetaan lukurauha. Vuosittain vaihtuva julkisuuden henkilö julistaa Suomen Kirjasäätiön viestintäkanavissa lukurauhan ja kutsuu ihmisiä rauhoittumaan lukemisen ääreen Lukurauhan päivänä.

Vuonna 2024 lukurauhan julisti professori, taiteilija Jorma Uotinen, joka toimi kaunokirjallisuuden Finlandia-valitsijana viime vuonna. Video julistuksesta on katsottavana Kirjasäätiön somekanavissa Facebookissa, Instagramissa tai X:ssä. Tällä toisella, alla olevalla videolla Uotinen kertoo, miten itse löytää lukurauhan.

Osallistu

Kaikkia kannustetaan viettämään Lukurauhan päivää kirjojen parissa. Omia lukusuosituksiaan voi jakaa sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #lukurauha ja #läsro. Haasta ystävät, kollegat, sukulaiset mukaan Lukurauhan päivään. Miten sinä rauhoitut lukemaan?

Lukurauhan laki

  • 1 § Lukurauha koskee kaikenlaisia kirjoja ja kaikkia lukupaikkoja.
  • 2 § Yhdessä lukeminen on sallittu.
  • 3 § Yksin lukeminen on sallittu.
  • 4 § Toisille lukeminen on sallittu.
  • 5 § Toisen lukurauhan häiritseminen on kielletty.
  • 6 § Oman lukurauhan häiritseminen toissijaisilla toiminnoilla on ankarasti kielletty.

Lukurauhan päivän tapahtuman löydät Kirjasäätiön Facebook-sivuilta.


Logo, jossa lukulamppu sekä teksti Lukurauha, Läsro.

Levittäkäämme lukurauhaa!

Voit käyttää lukurauha-logoa (ladattavissa materiaalit-sivulta) sekä aihetunnisteita #lukurauha ja #läsro.

Logo materiaalit-sivulta