Tietokirjallisuuden Finlandia

Pekka Haavisto

Tietokirjallisuuden Finlandia-valitsija 2024

Pekka Haavisto

Kansanedustaja

Ehdokkaat valitsee lautakunta, jonka puheenjohtajana toimii toimituspäällikkö Vappu Kaarenoja ja median sekä jäseninä vt. myymäläpäällikkö Christel Björkman, pohjoismainen ohjelmajohtaja Sini Harkki, Turun Sanomien kulttuurin ja lukemiston päällikkö Tuomo Karhu, pääekonomisti Tuuli Koivu sekä päätoimittaja Adile Sevimli.

Osallistu Finlandiaan

Tietokirjallisuuden Finlandia on avoin kaikille suomalaisille uusille, yleistajuisille tietokirjoille.

Mikä on tietokirjallisuuden Finlandia?

Tietokirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaalle suomalaiselle yleistajuiselle tietokirjalle, jonka voidaan katsoa merkittävästi edistävän lukijoiden kiinnostusta kerronnaltaan taidokkaaseen tietokirjallisuuteen. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Finlandia-palkinto perustettiin vuonna 1984, jolloin siitä kilpailivat kaunokirjallisuuden ohella myös tietokirjat. Vuonna 1989 tietokirjoille perustettiin oma Finlandia-palkintonsa.

Vuoden 2023 tietokirjallisuuden Finlandia-voittaja

Kansikuva. Metsämaisema, oranssi taivas ja vanha mustavalkoinen valokuva sotilaasta.

Minne katosi Antti Järvi?

Antti Järvi

Gummerus

Kirjailija lähtee etsimään sukulaista, joka katosi ensin rajan taakse ja sitten myös suvun muistoista. Tiedon etsintä johdattaa pohdintoihin Suomen historiapolitiikasta, rajaseudusta ja yksittäisten valintojen kohtalokkaista ja pitkälle ulottuvista seurauksista. Muisto suvun esi-isästä haalistuu, mutta häpeä pysyy ja kantaa yli sukupolvien. Se mikä meille opetettiin yksinkertaisena totuutena Karjalasta, avautuu uudesta ja yllättävästä näkökulmasta tässä kerronnaltaan kirkkaassa teoksessa.

Aiemmat voittajat

Finlandia-palkintojen säännöt

Puheita ja muuta materiaalia

Viestintä- ja markkinointimateriaalit